Linnea Karlsson |
Falbygden 2004
Det var så det började
av HARRY LJUNG
Under 1970-talet gick en våg av hembygdsintresse genom våra bygder. Studiecirklar med tonvikt på den egna bygdens historia bildades i nästan varenda socken, så även i Ullene.
Åren mellan 1975 och 1979 arbetade en grupp intresserade med hembygdsstudier, varvid man på olika sätt sökte dokumentera vad som varit under gångna tider och förändringarna i nuet. Ledare för cirkeln var Linnea Karlsson. Känd tidningsskribent under signaturen Elkå. Det som särskilt intresserade deltagarna var alla de gamla husgrunderna som fanns i skog och mark. Vem hade bott där och när?
Ett flertal torpvandringar företogs och varenda öde boplats besöktes. Äldre personer intervjuades och bandinspelningar gjordes. God hjälp hade man av den avskrift på socknens husförhörslängder från 1800-talet som Bert Johansson i Åsarp gjort och som cirkeln senare utgav i en mindre upplaga. Gamla fotografier inlånades och avfotograferades. Det var också viktigt att i ord och bild dokumentera bygden i nuläget.
1978 ansågs tiden vara mogen att för bygdens folk på något sätt redovisa vad vi höll på med. Det beslöts därför att anordna en utställning i Församlingshemmet. Efter ett under några dagar intensivt arbete av cirkelmedlemmarna kunde man den 22 april öppna portarna för en omfattande utställning av gamla bruksföremål som inlånats i bygden, medan cirka hundra fotografier återspeglade människor och händelser från flydda tider. Inte minst de gamla skolkorten tilldrog sig stort intresse. Utställningen, som pågick under två dagar, besöktes av cirka 500 personer. Också pressen visade sitt intresse och gav de bästa lovord. När arrangörerna efteråt var
samlade och konstaterade att utställningen varit lyckad, utbrast Linnea Karlsson spontant: "Nu bildar vi en hembygdsförening!" Men det skulle dröja ännu ett år innan det blev dags att bilda denna förening. Det blev sedan den 26 april 1979 som blev Ullene hembygdsförenings "födelsedag". Föreningen fick vid starten 26 medlemmar och en styrelse på sju personer valdes. Dessa var: Linnea Karlsson, ordf.; Harry Ljung, v. ordf.; Maj-Britt Hansson, sekr.; Ingrid Hansson, kassör; övriga ledamöter Georg Karlsson, Inga Gustavsson och Göran Lans.
De gångna årens hembygdsarbete hade alltigenom präglats av en stor arbetsglädje som utvecklats till ett fint kamratskap bland cirkelmedlemmarna, något som även kom att överföras på hembygdsföreningen. Det kändes därför särskilt tungt då föreningens grundare Linnea Karlsson efter mindre än ett år som ordförande, efter en kort tids sjukdom, avled den 12 januari 1980. Den första julfesten som skulle firats detta år blev av förståeliga inställd och arbetet med torpinventeringen låg helt nere. Men efter en tid samlades åter cirkelmedlemmarna för rådslagning. Man enades då om att fullfölja arbetet, om inte skulle det vara ett svek mot Linnea. Vid årsmötet 1980 valdes Gösta Gustavsson till ny ordförande.
Det blev nu en bråd tid med sammanställningen av alla uppgifter om
de olika boplatserna och lagom till årsmötet 1980 förelåg en häftad skrift med
titeln "Öde boplatser i Ullene socken". Den lilla skriften, som
tillägnats
Linnea Karlssons minne, fick en strykande åtgång och snart var den första upplagan på 200 exemplar slutsåld och en ny upplaga trycktes. Under den följande sommaren uppsattes markeringsstolpar på så gott som alla av de kända boplatserna. Föreningen har sedan under årens lopp utvecklat sitt arbete att föra traditioner vidare bland annat genom Ulla-marten som verkligen satt Ullene på kartan, Vilskestenen som berättar bygdens historia och markeringen av Västergötlands geografiska mitt som faktiskt är belägen i socknen. I föreningens samlingar av gamla föremål ingår ett komplett
skomakeri från bygden. Många släktforskare, inte bara från Sverige utan även från andra länder har fått hjälp av vår förening. Också i Mormonernas stora forskningscentrals bibliotek i Amerika finns vår bok om de öde boplatserna att tillgå. Under 19 år utgavs ett medlemsblad även detta med en dokumenterande uppgift, men tyvärr upphörde utgivningen av detta för något år sedan.
Så har åren runnit iväg och medlemsantalet har ökat från 26 när föreningen bildades till, när det varit som högst, 196. Men även om Ullene Hembygdsförening i år kan fira sitt 25-årsjubileum så var det ändå redan 1975 som grunden lades. En grund som vi hoppas skall bestå även för kommande generationer. Ett arv väl värt att bevara.
Fint skrivet om mamma Linnea
SvaraRaderaTack Kicki.
Radera