Livet i Ullene i gamla tider
Falköpings tidning 1978
Hembygdsstudiecirkeln i Ullene är nu i verksamhet för tredje året. Intresset har blivit allt större för socknens historia och allmogekultur och detta kommer nu att resultera i att cirkeln den 22 och 23 april skall ordna en utställning i Ullene församlingshem. Utställningen kommer bl a att visa gamla bilder med Ullenemotiv samt äldre arbetsredskap.
Unika foton
Cirkeln har fått låna ett hundratal gamla bilder för avfotografering. Cirkeldeltagarna har kontaktat grannar och bekanta och på så sätt fått tag på mycket unika foton. Man har hjälpts åt med att identifiera personerna på bilderna. På ett foto från De äldres dag omkring 1930 har man t ex lyckats få fram namnen på de flesta deltagarna. Cirkeln har omkring femton deltagare. Dessa har lyckats identifiera många gamla boplatser och dessa har markerats på en karta samtidigt som man antecknat allt man fått veta om platsen och dem som bott där.
Utställningen och insamlingen av material till den, är ett nytt steg i arbetet. Cirkeldeltagarna går från gård till gård och ber att få se på gamla allmogeföremål och redskap eller foton från bygden.
Aldrig kunde vi tro att vi skulle hitta så mycket av intresse, säger cirkelledaren Linnea Karlsson. Vi har lärt känna vår socken på ett helt annat sätt än förut och lärt oss känna för den.
Soldatkontrakt från 1812
Förutom foton, gamla arbetsredskap och liknande kommer utställningen att visa några äldre handlingar från bygden. Man har bl a ett köpekontrakt från 1700-talet. Till det intressantaste hör ett soldatkontrakt när knekten Gustaf Nätt anställdes 1812.
Knekten hette tidigare Johannisson och var från N Vånga. Hans löneförmåner är noga beskrivna. Sålunda skulle han ha 300 daler riksgäld i "leja" och 42 daler riksgäld i årlig lön. Åkern på torpet, som hörde till Sörgården, Tokatorp, skulle roten så upp första året, men sedan "sår karlen den själv i sin tid med egen säd". Man skulle också bl a ha ett lass bränntorv av var "fjärding". Torven skulle köras hem till knekten men denne skulle själv ta upp den.
När knekten var på "compagnimöte" skulle han ha drickspengar för varje dag, nämligen fyra skilling banko, samt en mark sovel och två marker rågbröd. Till jul skulle knekten av hela roten ha en skäppa råg och en dito malt. Till sist hade den sjuttonårige blivande knekten och rotebönderna undertecknat kontraktet.
Lådkamera - foton
När det gäller fotona har cirkeln ordnat avfotografering genom Bengt Klasson Foto i Floby; som utfört många sådana reproduktioner även för liknande cirklar i andra orter. En del av de gamla bilderna kan vara tagna med enkla lådkameror och har kanske brister i skärpan men de har trots detta kulturhistoriskt värde.
En duktig fotograf som tog många bilder i Ullene är framlidne lantbrukaren Karl Gustavsson, Petängen, Vilske-Kleva. Hans kamera av mycket stort format innehas för övrigt av en av cirkeldeltagarna, Harry Ljung, som också tagit dokumentariska bilder i socknen.
Här presenterar FT några bilder som visar motiv från Ullene i gångna tider.
RUNI
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar